Poslanci neschválili nákup obrazov A. Warhola

22.02.2011 Prešov

Prešov 22. februára (TASR) – Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach, ktorého zriaďovateľom je Prešovský samosprávny kraj (PSK), pravdepodobne nezíska 10 Warholových obrazov. Poslanci dnes na rokovaní ...
V depozitári múzea sa nachádza súkromná zbierka Eugena Gališina, ktorý doteraz obrazy múzeu zapožičiaval bez nároku na odmenu. Ten vlani oslovil PSK s ponukou na nájom alebo odpredaj časti diel. Zastupiteľstvo v októbri minulého roka schválilo v rozpočte na tento účel 200.000 eur.
Predseda PSK Peter Chudík dnes predložil dva návrhy na odkúpenie súboru diel \"Desať portrétov Židov 20. storočia\", pričom splátky mali byť rozložené na štyri termíny. Pôvodný návrh zverejnený na stránke VÚC hovoril o sume 1,2 milióna eur. Predseda však dnes predložil aj druhý v hodnote jeden milión eur. V tomto prípade návrh podporilo 28 poslancov z 56 hlasujúcich a návrh teda neprešiel.
Predseda poslaneckého klubu KDH, SDKÚ-DS Juraj Hurný počas diskusie povedal, že členovia ich klubu tento zámer nepodporia. Podľa neho by mal Úrad PSK najskôr povedať, ako bude prevádzkovať múzeum.
\"Povedzme si nejakú koncepciu napríklad na 10-20 rokov a potom môžeme uvažovať o tom, že nás to bude stáť istú sumu, či tie obrazy kúpime, alebo ich prenajmeme, \" povedal pre TASR Hurný. Zastáva názor, že investovať takú sumu do nákupu obrazov nie je správny krok. Myslí si, že momentálne sú dôležitejšie veci, ako napríklad oprava ciest. Kúpu obrazov podporoval predseda poslaneckého klubu Smer-SD, ĽS-HZDS Emil Chlapeček, napriek tomu, že si uvedomuje momentálny nedostatok financií.
\"Raz nás možno budú ľudia hodnotiť za to, čo sme urobili preto, aby to múzeum existovalo aj v budúcnosti, \" povedal Chlapeček.
Podľa predsedu PSK ide o svetový unikát, preto je regionálna samospráva povinná riešiť zachovanie dedičstva.
\"Som presvedčený, že by sme tieto peniaze vedeli v priebehu štyroch rokov splatiť, hoci aj 1,2 milióna. Možno keby sme mali ten milión, mohla byť aspoň nejaká debata, bohužiaľ ani to neprešlo, \" povedal Chudík.
V prípade, že by múzeum o tieto obrazy prišlo a nemohlo by ich ďalej vystavovať, bude podľa neho hanbou, že sa nepodarilo zachovať expozíciu v dnešnej podobe a svedomie by si mali spytovať tí, ktorí za návrh nehlasovali.
TASR oslovila aj majiteľa zbierky, ten v telefonickom rozhovore krátko reagoval, že nemá záujem sa k veci vyjadrovať.
 

Vyberte región

mark